O ile łatwo jest nam wymienić szkodliwe działanie cukru przyjmowanego w diecie, o tyle nie każdy wie, jak wygląda oddziaływanie soli. Żyjemy w czasach, w których produkty wysoko przetworzone są bardzo łatwo dostępne, a to szczególnie niekorzystne z naszego punktu widzenia. Nie mamy bowiem kontroli nad tym, jakie składniki zostały użyte do ich przygotowania. Jak chronić się przed chorobami, jakie powodowane są przez spożywanie soli?

Zalecenia WHO

Światowa Organizacja Zdrowia reguluje wiele czynników, dotyczących naszej diety. Wydaje również rozporządzenia, dotyczące soli. Zgodnie z nowymi wytycznymi codzienne spożycie soli powinno wynosić do 5g, czyli około jednej łyżeczki. Szacuje się natomiast, że przeciętnie dorosła osoba w Polsce spożywa aż 15g! Nadmierne spożycie soli powoduje wiele chorób, o których nie zdajemy sobie sprawy. Jest to jedna z przyczyn między innymi chorób wieńcowych, takich jak miażdżyca, czy nadciśnienie tętnicze. Sól przyczynia się też do tycia i cukrzycy, co stanowi coraz częściej występujące zagrożenie dla zdrowia ludzi.

Jak się chronić?

Nie zawsze mamy wpływ na to, ile soli zostało dodanej do naszego posiłku. Jest to szczególnie widoczne w przypadku przetworzonych potraw, które możemy zakupić w sklepach. Dlatego też powinniśmy wystrzegać się zakupu gotowych dań, które zawierają wysokie stężenie soli. Również podczas samodzielnego przyrządzania posiłku powinniśmy uważać ile soli dosypujemy. Warto, by gotowane potrawy przyprawiać solą na końcu, po dodaniu innych przypraw. Wówczas uda się połączyć odpowiedni smak ze zdrową dietą.